IMG_0070

BBQ-trend: OFYR!

Zalig kokkerellen, spelen met smaken!

28/07/2017

Gisteren een heerlijke workshop OFYR gevolgd bij Peter De Clercq in zijn ‘Prime’.

Ofyr is momenteel hip. Het is hét nieuwe buitenkoken op een kegelvormige vuurschaal met een platte rand die gebruikt wordt als plancha.  De vuurhaard ligt in het midden waardoor de warmte op de platte rand in verschillende zones verdeeld wordt.  Koken op een Ofyr is spelen met smaken, warmte, kruiden… maar vooral ook supergezellig!

Als eerste gerecht had de chef mosselen met Ricard voorzien.   Een tof hapje dat uiteraard kan doorgetrokken worden als voorgerecht.  Alle mosselen werden goed gespoeld, rode ui fijn gesnipperd, look gehakt, venkel fijn gesneden, kruiding en zeer veel verse tuinkruiden.  alles mengen en de ofyr op.  Tussendoor nog even bespreken met Ricard.  Het resultaat was heerlijk: zalige smaken en ook de ui met de venkel en de look gaven een uitgesproken meerwaarde aan dit hapje.

In dezelfde lijn werden sardientjes klaargemaakt die geserveerd werden op een schijfje ciabatta.  De ciabatta even op de ofyr met wat olijfolie, een salsa en een gebakken sardientje: zomers resultaat.

Het hoofdgerecht was knap: chianina gekruid even dichtschroeien op de Ofyr en daarna verder laten garen op plankjes van doordrongen rode wijnvaten die eerst een vijftal minuten in het vuur gelegd worden.  Hierbij aardappelen in de schil, op smaak gebracht met diverse kruiden.  Het resultaat was knap: zalig qua smaken!

Ook het dessert werd op de Ofyr klaargemaakt: stukken verse fruit: banaan, perzik, aardbei, appel even aanbakken, en daarna serveren met een bolletje bourbonijs en een sabayon.

Het werd een geslaagde avond met weer heel wat nieuwe tips om mee aan de slag te gaan!

Uiteraard mijn persoonlijke wijntips bij deze gerechten: bij de mosselen en sardienen als hapje kies ik voor Spumante Polloni of Albia Rosé .  Als de hapjes in voorgerecht geserveerd worden zou ik dan eerder opteren voor een frisse Molino a Vento Grillo of de karaktervolle San Pascasio .  Het hoofdgerecht is zeer dankbaar in wijnkeuze: uiteraard is de Message in a Bottle Rosso STING hier top, maar ook de Prodigo Syrah , of de Durano en de Nerello Mascalese zijn echt wel magnifiek in combinatie!

Deel deze pagina:
Cave Gaëlle maakt gebruik van cookies. Door de website te blijven gebruiken gaat u akkoord met ons privacy beleid. Ik ga akkoord Meer info?