in de fles zwartwit

Champagne La Dame Gaëlle

De wereld van de champagne heeft in het wijnlandschap altijd al enorm mijn interesse geprikkeld.

Een eigen wijngaard is omwille van de prijs zelfs al voor sommige wijnboeren onhaalbaar. (ongeveer €1.000.000 voor 1 hectare).

Tijdens één van mijn vele bezoeken aan de champagneregio, bij een goed glas bubbels, ontstond het idee om mijn eigen champagnelabel te creëren, samen met een kleiner, authentiek champagnedomein, dat ik al jaren ken én, die ook een constante, fijne kwaliteit nastreven.

De Naam

La Dame Gaëlle…  Cave Gaëlle is genoemd naar de naam van mijn dochtertje en nu zij al wat groter is, 8 jaar, is zij enorm fier .  Het lag dan ook voor de hand om als eerbetoon aan haar iets met haar naam te gaan doen.  Ze gaat ook vaak mee de wijnkelders in of bij boeren op zoek naar nieuwe dingen.  Bij haar geboorte kreeg iedereen i.p.v. doopsuiker een flesje champagne ‘Cuvée Gaëlle’, dus de link was snel gemaakt.   Gezien zij nu toch al een ‘kleine dame’, geworden is…. ‘La Dame Gaëlle’  Uiteraard is ze nu enorm trots met ‘haar’ champagne.

De Champagne

Samen met Champagne Pierre Gobillard uit  Hautvillers, Valléé de la Marne, waar de abdij van Dom Pérignon staat,  kreeg dit idee vorm. Al 4 generaties lang groeit dit authentieke domein en krijgt het meer en meer bekendheid om hun fijne champagnes, ook uit de gastronomische wereld, wat voor mij toch van belang is.  Ik ken dit huis al van toen de grootvader nog alles in handen had: eenvoudig, klein, maar lekker.  Met de komst van Hervé & Florence waaide er een vernieuwende wijn door het domein: nieuwe stijl, fijnere champagnes én een groei. Vandaag zijn ook de kinderen, Chloé & haar broer Pierre-Alexis op het domein aanwezig en dat voel je meteen: een schitterende dynamiek én nieuwe creaties!  Dit familiedomein heeft dus een mooie toekomst voor zich!

Gezien ook mijn passie voor de gastronomie, wou ik een champagne die heerlijk is als aperitief, maar ook perfect kan doorgedronken worden bij een eerste gerecht, een zomerse salade, coquilles, ….

Daarom koos ik als hoofddruif de Meunier: een druif die in de Vallée de la Marne wel vaker voorkomt omwille van de kleiachtige bodem. Qua karakter iets fruitiger maar heel soepel om drinken en ook bij het ouder worden zorgt deze druif voor een mooie ronde smaak.

De ondergeschikte druiven zijn evenredig verdeeld: Pinot Noir & Chardonnay: de Chardonnay geeft delicate aroma’s, met bloemachtige, citrusachtige en soms ook minerale accenten, wat ideaal is als aanzet, bij een eerste kennismaking met de champagne.  Ook naar aperitief toe is dit een mooie eigenschap.  De Pinot Noir geeft overwegend aroma’s van rode vruchten en een duidelijke structuur.  Dit zorgt voor wat meer stevigheid en kracht in de assemblage.

Wanneer deze drie druiven nu samen komen in Champagne ‘La Dame Gaëlle‘ krijg je een zeer fijne champagne met toch onmiddellijke diepgang en karakter.  In de neus zachte aroma’s van gedroogd fruit en een geur van verse honing.  Bij het proeven geeft de Chardonnay een zeer pittige aanzet die overgaat in de volheid van de Pinoit Noir en uiteindelijk eindigt bij de zachtheid van de Meunier bij wijze van de honingaccenten. Wel is er steeds het frisse citrusaccent aanwezig, waardoor de champagne zeer fris en levendig blijft.

Het Etiket

Ik had wat eisen: stijlvol, eenvoudig maar toch opvallend.  Al snel kwam ik bij het grafisch designbureau Chilli uit Gent terecht, die ook voeling hebben met de wereld van de topgastronomie.  Het klikte meteen en het resultaat mag er echt wel zijn. Een nieuw ‘brand-design’ werd ontwikkeld met een schitterend logo als resultaat.  Bij deze dank aan Frederik Vanderfaeillie & Els Westhovens voor het knappe, fantastische werk. Ook het etiket: een zwart mat Italiaans designpapier met een lichtgouden folie springt er bovenuit!

Voor de druk deed ik beroep op een drukker uit Reims, die zeer vertrouwd is met het drukken van champagnelabels, zelfs voor prestigieuze huizen. Ik vind het immers belangrijk dat het etiket niet onmiddellijk van de fles loskomt wanneer deze in een ijsemmer staat!

De Capsule

Omdat alles op vrij korte tijd in een stroomversnelling kwam, zijn de gepersonaliseerde capsules niet op tijd klaar geraakt.  Bij een tweede botteling zullen die er wel zijn.

De Erkenning

Omdat het toch niet zomaar een etiket op een fles kleven is, werd een volledig dossier klaargemaakt voor het CIVC, het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne in Epernay.  De naam, het etiket, dat trouwens aan heel wat wettelijke voorschriften moest voldoen, de champagne zelf…

Even was er twijfel, omdat ook andere champagnedomeinen de komst van een nieuw merk met argusogen volgen, maar uiteindelijk kregen wij op 17 maart 2021 hét schrijven van het CIVC: ‘La Dame Gaëlle’ mag officieel bestaan, krijgt een eigen nummer om onder gebotteld te worden in Frankrijk én ‘La Dame Gaëlle’ wordt opgenomen in de officiële lijst van erkende champagnes in Frankrijk!

De Bescherming

Een gespecialiseerd team van advocaten zorgt voor de bescherming van het merk, het logo en de naam.

De Toekomst

Gezien er een wettelijk vastgelegde minimumperiode van 15 maanden ligt tussen het bottelen en het verzenden van de flessen vanuit Frankrijk, ben ik uiteraard al bezig met een vervolg.  Het idee ontstond bij Gaëlle zelf en haar motivatie is schitterend!  Ik kan niet anders dan volgen…  dat ziet er alvast rooskleurig uit….

 

Cave Gaëlle maakt gebruik van cookies. Door de website te blijven gebruiken gaat u akkoord met ons privacy beleid. Ik ga akkoord Meer info?