Cave Gaëlle kreeg een uitnodiging in de bus voor een tasting georganiseerd door Culinaire Ambiance (https://ambiance.be/) & The Chef’s Cut in Antwerpen. (https://www.thechefscut.com/en/)
Schitterende locatie, mooi gedekte tafel, toffe genodigden…
Als welkom kregen we de Campagne Morgane te proeven van domein du Ry d’Argent. Dit is gelegen op een 160 meter hoge zuidelijke helling, op het Namense platteland. (Entre-Sambre-et-Meuse.) De familie Baele plantte er zo’n vijf hectare grote wijngaard aan tussen 2005 en 2007. Voor mezelf een frisse en fruitige bubbel met wat citusaccenten en toch wel wat zuren. Het viel mij wel op dat de bubbels zeer snel verdwenen waren in het glas.
Daarna de beurt aan het domein Nobel uit Lochristi en het domein Marsnil uit Heers.
Samen met enkele toffe gerechten van de Chef werd door de sommelier van dienst een mooi overzicht geschetst van de evolutie binnen de Belgische wijnwereld en van de domeinen.
Beide domeinen toonden aan dat er heel wat potentieel zit in Belgische wijnen, maar ik proefde toch dat wijn maken in België niet zo evident is. Bij het degusteren was het toch wel van belang om de klassieke kennis van druiven & smaken even opzij te zetten, want je ontdekt heel wat atypische smaken in Belgische wijnen, ook bij een monocépage van bijvoorbeeld een klassieke Chardonnay.
Conclusie: de wijnen waren verrassend, soms ontgoochelend, soms ook wel lekker als Belgisch product.
Ik proefde ondertussen al heel wat Belgische wijnen (Aldendeyck, Bon Baron, Chant d’Eole, Domaine du Chenoy, Wijngoed Kapelle, Driesse, Entre-deux-Monts, Hagelander, Genoels-Elderen, Kapittelberg, Meerdael, Schorpion, Clos d’Opleeuw) en het valt mij telkens weer op dat wijn maken in België veel meer is dan enkel maar die grote investering, gebouwd op kapitaal. Waar pure passie de eerste drijfveer is, komen de mooiste creaties naar boven!
Dank aan het team van Culinaire Ambiance & The Chef’s Cut voor het fijne event!