Toch nog blijven verrassen….
Uiteraard en hoe… Met Golan Heights Winery uit Israël kies ik voor verrassende, karaktervolle, frisse en ook gastronomische wijnen!
Het domein is eigendom van 4 kibboets en 4 moshavs en strekt zich uit over een gebied van 600ha tussen het meer van Galilea en de voet van het Hermon gebergte. De wijngaarden in deze regio worden beschouwd als de beste. De Golanhoogte is ook het gebied waar de temperaturen het koelst zijn en de druiven van de hoogste kwaliteit. De wijngaarden op dit vulkanische plateau liggen op een hoogte van 400 meter tot 1200 meter. Dit wijndomein gebruikt de modernste technieken en ligt ook aan de basis voor het ondertussen wereldwijd gebruikte ‘druppelirrigatiesysteem’.
Gezien het land, worden de meeste wijnen koosjer gemaakt. Hieronder verstaan we dat de rabbijn het productieproces van nabij volgt . De bekendste voorwaarde is dat de wijn in geen enkele fase van het productieproces aangeraakt mag worden door niet-gelovigen (idem voor het voedsel). Net-gelovige wijnmakers geven daarom instructies aan medewerkers die gelovig zijn.
De wijn mag niet in aanraking komen met dierlijke producten, vandaar dat de wijn niet geklaard mag worden met eiwit (dat de onzuiverheden meeneemt naar de bodem). Dierlijke mest in de wijngaard is ook verboden en de wijngaard moet elk zevende jaar braak liggen. Wel mogen de druiven geoogst worden door ongelovigen, maar alleen buiten Israël.
Ik koos voor 4 wijnen van dit domein:
- Hermon White: fris, eenvoudig, zacht
- Herman Red: zacht, karaktervol
- Hermon Moscato Frizzante: verrassend, fris, iets zoeter
- Yarden Pinot Noir: een Pinot Noir om u tegen te zeggen, om zomaar van te genieten of bij een gastronomisch gerecht.
Voor mij is dit domein een bewijs dat over de ganse wereld schitterende, verrassende wijnen kunnen gemaakt worden!
לחיים