IMG_0798

Mediterraanse keuken: Cyprus

Het vakantiegevoel in het gerecht: een kunst!

15/08/2017

Koken is een kunst en van kunstenaars kan je leren… dus trok ik deze vakantie mijn stoute schoenen aan en vroeg aan de Chef van het schitterende restaurant in het hotel om even mee te volgen in de keuken: het werd een persoonlijke workshop!!!

Met heel veel enthouiasme werd ik verwelkomd door de hartelijke, gepassioneerde Cypriotische chef.  Wat meteen opviel was het respect voor de heerlijke, verse producten!!! Alles netjes afgedekt, op temperatuur en heel proper in de keuken, ondanks de coup de feu.

Ik koos voor een grillgerecht: verse langoesten met chili en look.  Volgens de regels van de kunst werden de langoesten schoongemaakt en middendoor gesneden.  Daarna een tapenade van chili en look: de chili ontdoen van de pitten, kwaliteitsvolle olijfolie toevoegen en afkruiden met look, peper en wat zout (niet veel).  Om makkelijk te werken gaf de chef mij de raad om alles in de blender te doen.  Nadien de langoesten kruiden met peper en zout, en rijkelijk bestrijken met de tapenade.

Alles ging nu op de grill en daarna in de oven, te vergelijken met de Green-egg van bij ons.  Na een vijftal minuten kwam een heerlijk gerecht tevoorschijn.  Qua bordcreatie hield de chef het eenvoudig.  Zijn visie: genieten van de smaken en kleuren is belangrijk!  Voor één keer moest ik hem nu toch wel bijtreden, want het gerecht was overheerlijk: langoesten op het bord, besprenkelen met olijfolie en wat verse rozemarijn…

De wijnkeuze liet ik graag over aan de chef en het werd nog beter.  Hij stelde mij een plaatselijk wijn voor van de Zambartas Wineries: een rosé met als druiven de Franse Cabernet Franc en de Griekse Lefkada: een zeer aromatische, donkere rosé met schitterende toetsen van rood fruit en een zachte, lange afdronk!  Gewoon een zalige combinatie bij dit zuiderse gerecht!

Wat ik nu echt onthouden heb?  Respecteer het product, speel met smaken, maar vooral…  neem je TIJD om te koken en daarna te GENIETEN!

Thanks to Chef Vesco for this wonderful moment.

Deel deze pagina:
×
Cave Gaëlle gebruikt cookies. Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Meer informatie
Alle cookies aanvaarden
Voorkeuren bewaren Terug