Weingut-Schloss-Lieser-Piesporter-Goldtroepfchen©by-Mekido

Schloss Lieser

een alom geprezen parel langs de Moezel

11/04/2018

Schloss Lieser, gelegen in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, op de linkeroever van de Moezel is een topdomein met heel wat internationale uitstraling en erkenning.

In de jaren ’90 nam Thomas Haag dit, samen met zijn echtgenote Ute, over van Willem Haag. Zij wilden op het domein frisse, karaktervolle wijnen maken. Na hard labeur zetten ze hun ‘Weingut’ weer op de kaart! En hoe… In 2015 kreeg Schloss Lieser van Gault & Millau de maximale score en volgenden ook Eichelmann & De Fernschmecker met de allerhoogste scores!!!

Het domein telt om en bij de 20 hectare wijngaarden op de allerbeste hellingen van de Moezel.

Met de SL Riesling ‘feinherb’ is er een basiswijn van de wijnmakerij Schloss Lieser, die de klasse van een volle Riesling onthult. Deze witte wijn uit de Moezel is heerlijk om zijn aromatische zuurtegraad en om zijn uitegsproken fruitigheid,  ondanks het lage alcoholgehalte.

Fruitig, elegant, licht: deze SL Riesling is droog, waardoor hij zeer geschikt is als zomerse wijn. De typische smaak van de Riesling maakt het ook de ideale metgezel voor gebakken vis of vlees. De zuurtegraad is verkwikkend en wordt subtiel door het gehemelte waargenomen. De glorie van SL Riesling feinherb is gebaseerd op zijn oorsprong. Hij komt uit het sierlijke rivierlandschap van de Midden-Moezel, waarin het wijnstadje Lieser met zijn kasteel Lieser is ondergebracht. Op de zuid- en zuidwesthellingen gedijen uitsluitend hoogwaardige Rieslingwijnstokken waarvan sommige 80 jaar oud!  De leisteen verweringsgrond zorgt voor een prima basis voor de aanwezige finesse en strakheid, wat duidelijk te proeven is in de latere witte wijn. De Riesling-wijnstokken van de wijnmakerij Schloss Lieser staan ​​op hellingen met een helling tot 80%. Dit maakt een mechanische oogst van druiven onmogelijk. Dat betekent dat de wijnmaker van het Weingut Schloss Lieser, Thomas Haag, de zorgvuldige, selectieve en handmatige selectie ondersteunt. Thomas Haag kiest ervoor om de Rieslingdruiven laat te plukken (derde week sepetmber)  en gebruikt dus alleen volledig rijp fruit voor zijn wijnen: de basis voor een levendige Riesling. Na de oogst moet de wijn worden voorverklaard en gefermenteerd in een roestvrijstalen tank of in een houten vat. Dit gebeurt in de eigen, ruim honderdjarige kelders.

De wijnen van ‘Weingut Schloss Lieser’ staan gekend om hun complexe elegantie en schitterende mineraliteit.  Je proeft de droge, strakke, moderne Riesling!

De wijnen worden in beperkte oplage geproduceerd.

Deel deze pagina: