Ons eerste wildgerecht van het seizoen is een feit, en omdat het niet altijd complex hoeft te zijn, iets eenvoudig!
Een heerlijke stoemp van wortelen en zoete aardappelen, filet van everzwijn en een lekker wildsausje.
Het recept in een notendop: aardappelen koken in water met wat kippenbouillon. Voor de wortelen: ui fruiten, wortelen toevoegen en even laten meestoven in de echte boter. Daarna bestrooien met van Provençaalse kruiden, wat vocht toevoegen en traag laten gaar worden. Daarna alles bij de aardappelen en stampen maar! De stoemp uiteraard op smaak brengen en nog wat echte boter eronder mengen.
Het vlees heb ik licht gekruid en daarna kort aangebakken op de teppanyaki en nog even laten rusten in de oven. Voor de saus: echte boter, sjalot, wortel, blokjes gerookt spek en parures van het everzwijn mooi laten bakken tot er een licht korst ontstaat op de boden van de pan. Flamberen met cognac en daarna blussen met wat rode wijn. Wildfond aan toevoegen, net als enkele jeneverbessen, verse tijm en verse rozemarijn. Alles rustig laten inkoken. Voor het serveren even door de zeef, terug in de pan en voor de liefhebber opwerken met wat room. (Dit hoeft echter niet!)
Als wijn koos ik voor de Marius Le Père Mayeux, Côtes du Rhône Villages biodynamisch. Het wat kruidige karakter van deze wijn gaat zeer goed samen bij het eerste smakenpallet uit de herfst. Het proberen waard!